Çeşmealtı
Çeşmealtı Sahili ve Mavi Bayraklı bir plaj olan Kum Denizi plajı bu semtte yer almaktadır. Çeşmealtı semtinde çok sayıda kahvehane bulunmaktadır. İlaveten de Çeşmealtı, yaz ayları boyunca her akşam kurulan gece pazarıyla ünlüdür.
Çeşmealtı Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler
Geçmişi bronz çağına dek uzanan İzmir, ülkemizin yılın her mevsiminde yoğun bir ilgiyle ziyaret edilen şehirleri arasında yer alıyor. Yaz döneminde sahip olduğu plajlar ve koylarla deniz tatili yapmak isteyen turistler tarafından yoğun bir ilgiyle karşılanıyor. Bunun yanı sıra şehir, sahip olduğu tarihi değerler ve turistik yerlerle de yılın kalan zamanlarında yerli ve yabancı gezginler tarafından ziyaret ediliyor. İzmir’in her bir ilçesi ve beldesi, tüm bu turist akışında önemli bir turizm potansiyeline sahip. Urla Çeşmealtı da bu bağlamda sık ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor.
Urla Çeşmealtı Gezilecek Yerler
İzmir Çeşmealtı gezilecek yerler bakımından değerli mekanlara sahip bir tatil beldesi olarak karşımıza çıkıyor. Urla’da bulunan bu beldenin içerisinde tarihi değeri ile öne çıkan Klazomenia Antik Kenti yer alıyor. Bununla birlikte Güvendik Tepesi ve de Karantina Adası da Urla Çeşmealtı gezilecek yerler içerisinde bulunarak sene içerisinde turistler tarafından ziyaret ediliyor. Çeşmealtı parklar ve yeşillik alanlar içerisinde de Güvendik Mesire Alanı hem yöre halkı hem de turistlerin uğramayı tercih ettikleri yerler arasında bulunuyor.
Karantina Adası: Çeşmealtında gezilecek yerler içerisinde bulunan Karantina Adası, hem tarihi bir değere sahip hem de doğası ile ziyaretçilerini etkisi altına alıyor. Bu ada, Osmanlı Devleti döneminde inşa edilmiş olan bina ve yapılara ev sahipliği yapıyor. Buradaki binaların mimarı ise Fransızlar. Doğrudan karantina amacı ile inşa edilen bu yapıların tarihi ise 1860’lı yıllara dek uzanıyor. Döneminde bulaşıcı hastalıklarla mücadele amacı ile kullanılan bu adadan önce İzmir’de karantina uygulaması 1840’lı seneleri buluyor. Şimdilerde Urla Çeşmealtı gezilecek yerler listesinin değerli bir üyesi olan bu mekan 1865 ile 1869 seneleri içerisinde aktif olarak kullanılıyor. Bu dönemde özellikle uluslararası ticaretin herhangi bir şekilde zarar görmemesi için adadan faydalanılıyor. Denizaşırı bölgelerden gelenler bu bölgede sağlık kontrolünden geçiyor. Dönemine göre ileri teknoloji kullanılarak inşa edilen Karantina Adası, günümüzde de bir müzeye çevrilmesi yönünde çalışmaların başladığı bir yer olarak karşımıza çıkıyor.
Güvendik Tepesi: Çeşmealtı turistik yerler listesi içerisinde bulunan mekanlardan bir tanesi de doğal alanları ile öne çıkan Güvendik Tepesi oluyor. Muhteşem bir İzmir Körfezi manzarasına sahip olan bu tepe, hem şehir halkı hem de turistlerin uğrak noktalarından bir tanesi olarak değerlendiriliyor. Burayı Çeşmealtı gezilecek yerler rotanız içerisine eklediğinizde eğer fırsatınız olursa buradaki gün batımı manzarasını da gözlemlemenizi tavsiye ediyoruz. Bu manzarayı hafızanıza kazıdıktan sonra tepede bulunan piknik masalarında dinlenebilir, sevdiklerinizle hoş vakit geçirebilirsiniz.
Klazomenai Antik Kenti: Çeşmealtı tarihi mekanlar listesi içerisinde değerli bir yere sahip olan mekanların başında Klazomenai Antik Kenti yer alıyor. Bu antik kent, 12 İon Kenti arasında bulunuyor. Bu bölgede yapılan bilimsel kazılar, 1920’li yıllara dek uzanıyor. İlerleyen süreçte buradaki çalışmalar hız kazanıyor ve kentin milattan önce 4000’li yıllardan itibaren bir yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilgisine ulaşılıyor. Bölgenin zeytin ağaçlarının yetişmesine elverişli bir iklime sahip olması milattan önce 6. yüzyıl içerisinde antik kentte yerleşimin yaygınlaşmasına ve de refahın yükselmesine yardımcı oluyor. İlerleyen süreçte yaşanan fikir ayrılıkları kentin ikili iskan alanına bölünmesine sebep oluyor. Yerleşmeler milattan önce 350’li yıllarda ise bölgedeki yerleşim terk edilmeye başlanıyor. Kentin yerlileri yaşamlarını Karantina Adası bölgesine taşıyor, antik kentteki anakara ise tarım amaçlı kullanılmaya başlanıyor.
URLA ADALARI
Urla Adaları İzmir’in az bilinen noktalarından. Temel sebebi tabi ki adaların turizme ve yapılaşmaya kapalı olması. Ancak her İzmirli en azından Yassıada’yı duymuş. Urla Karantina Adası‘na yürümüştür. Çoğu Urlalı ise diğer adaları işitmiş, özel tekne ile ayak basmış, en kötü ihtimalle görmüştür. Peki Urla Adaları ve aslında İzmir Adaları olarak da çoğunluğunu sayabileceğimiz adalar hangileri?
Urla Karantina Adası
Urla İskele’de yer alan hikayesiyle ilgi çeken Karantina Adası bir söylentiye göre karaya Büyük İskender tarafından bağlanmış. Piri Reis burayı Yolluca Ada olarak tanımlıyor. Ada ismini 1865 yılında yapılan Karantina Binaları’ndan alıyor. Gerçekten salgın dönemlerinde hastaların yatırıldığı, virüslü eşyaların yakıldığı & yıkandığı fırınlar hala günümüzde duruyor. Umuyoruz ki bir gün müze olarak açılacak. Adanın antik geçmişi de var. Zaten Klozamenai antik yerleşkesine bağlı. Sanatoryum adası olarak da biliniyor.
Pırnarlı Adası - Pınarlı
Bu ada ismini Pırnar denen bir meşe türünden alıyor.
Taş Adası – Yılan Adası
Yassıca ada’nın karşısındaki ada. Adaya herhangi bir ulaşım yok. Özel teknelerle doğal kumsallarında vakit geçirilebilir. Çiçek adası ve yılan adası olarak da biliniyor. (Kıyıdan yılan şeklinde gözüktüğü için)
Yassıca Ada - Yassıcaada Plajı
Burası turistik olarak İzmir’in en popüler adası. Alman adası olarak da biliniyor. İzmir Büyük Efes otelinin Alman mimarının turistler için burayı tesisleştirmesinden dolayı bu ismi almış. Denizi kumluk ve sakin. İzmir’de günübirlik denize girilecek alternatif rotalardan biridir.
Hekim Adası
Hekim Adası söylentiye göre Yunanistan’a gitmek istemeyen bir doktorun buraya yerleşmesiyle bu ismi alıyor. Bir süre yaşayan hekim sonrası adada canlılık artmış.
Özbek Yılan Adası
Özbek’in tam karşısına Gülbahçe körfezinde yer alan ufak bir ada. Adada bir dönem tavşanlar oldukça bolmuş.
Uzun Ada
Çoğumuz bilmiyoruz ama İzmir Uzunada Türkiye’nin en büyük 4. adası. Adada 16-18 yüzyıl boyunca ticaret yaygınlaşmış. Bizans döneminden kalma bir su sarnıcı bile mevcut. Urla & Karaburun’da tarih boyunca yaşayanlar buraya gelip gitmiş, yerel halkla iletişimde olmuş. Adanın diğer adı Kösten Adası.
Uzun Ada Kime Ait?
İzmir’in işgali sonrası Uzunada İngiliz kuvvetleri tarafından askerileşmiş. Belki de savaş yüzünden şu an ada yine askeriyeye ait ve İzmirliler yararlanamıyor. Tabi stratejik konumu da büyük etken.
1980 Askeri darbesinden sonra Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkeş bir süre adada sürgün edildi.
Günümüzde Deniz Komutanlığı’na ait Uzunada’ya sivil girişi yasak. Birkaç askeri tesis bulunuyor.